Apelsinmarmelad med rosmarin
- Studio Back
- 28 mars 2019
- 1 min läsning
Uppdaterat: 5 apr. 2019

0,5 kg ekologiska apelsiner
0,5 liter vatten
7 dl socker
1 tsk citronsyra
5 rejäla kvistar färsk rosmarin


Rengör apelsinerna väl med en borste i varmt vatten. Skär apelsinerna i bitar och plocka bort kärnorna. Lägg apelsinerna i en stor kastrull och tillsättt vatten, koka upp och låt sjuda under lock på medelvärme i ca 45 minuter.
Tillsätt socker, lite i taget under omrörning. Låt koka kraftigt utan locka i ca 20-25 minuter och skumma av med jämna mellanrum.
Hacka rosmarin och låt koka med i marmeladen. (Tips: för den som inte gillar bitar av apelsinskal - mixa marmeladen till önskad släthet)
Gör ett marmeladprov genom att hälla lite marmelad på en tallrik och ställ in i kylskåpet i några minuter. Dra sedan ett streck med en sked mitt i. Om marmeladen inte flyter ihop igen är den färdig annars koka marmeladen i några minuter till och gör om provet tills du är nöjd med konsistensen. Rör sedan ned citronsyran.
Häll upp i väl rengjorda burkar och stick gärna ned en kvist rosmarin i mitten av marmeladburken för vacker effekt. Förslut med lock när marmeladen har kallnat. Förvara svalt och mörkt.

Tips: Underbar att servera tillsammans med en lagrad hårdost!

Comments