top of page

Surf ‘n’ turf

  • Studio Back
  • 29 dec. 2023
  • 2 min läsning

En klassisk festmåltid med hummer och oxfilé. Den perfekta lyxiga huvudrätten till nyårsmiddagen!


Tillagningstid: ca 60 min


Du behöver (2 portioner):


Ca 300 g oxfilé

2 st Pandalus hummerstjärtar

Ca 8 st potatisar

100 g smält smör1 vitlöksklyftaOlja + smör till stekning


Bearnaisesås:

150 g smör

1 st schalottenlök

1 msk färsk, hackad dragon

1 krm vitpeppar

1 1/2 msk rödvinsvinäger

2 msk vatten

1 st äggula

Salt och peppar



Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält ca 100 g smör.

  2. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg skaftet av en träslev eller liknande bredvid potatisen för att hindra kniven från att gå rakt igenom.

  3. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla på smält smör och sätt in i ugnen i ca 40 min. Pensla på mer smör ungefär var tionde minut.

  4. Gör såsen medan potatisen tillagas. Smält 150 g smör och låt det svalna något.

  5. Finhacka schalottenlök och dragon.

  6. Lägg i lök, hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småkoka tills ungefär hälften återstår. Sila av vätskan i en bunke.

  7. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa ihop äggulan med vinägerblandningen till en slät kräm.

  8. Vispa ned det smälta smöret i äggkrämen, allt utom den vita bottensatsen. Tillsätt smöret droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning.

  9. Tillsätt resten av dragonen och smaka av med salt och peppar.

  10. Salta och peppra oxfilén på båda sidor, stek på hög värme i olja. Lägg i smör och en krossad vitlöksklyfta i pannan när du vänder köttet och ös köttet med smöret.

  11. När oxfilén fått fin färg, lägg över i en ugnssäker form och ställ in i ugnen. Baka med termometer till en innertemperatur på 55 grader för medium.

  12. Köttet behöver vila i minst 10 minuter innan servering. Skala hummerstjärtarna under tiden.

  13. När kött och potatis är klart, lägg upp såsen i botten av tallriken, sedan oxfilén och hasselbackspotatisen. Toppa köttbiten med en hel hummerstjärt.



Comentarios


Recept, styling och foto med fokus på mat.

Kontakta studioback@hotmail.com för samarbeten

Baserade i Stockholm, Sverige

© 2021 by StudioBack

  • Black Instagram Icon
bottom of page